Μεταπτυχιακές Σπουδές, Υποτροφίες και Δάνεια

ΒΗΜΑ 1/11/1998

 

Στο Βήμα της Κυριακής 4/10/1998, διάβασα επιστολή αναγνώστη της στήλης σας σε σχέση με τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και την γλώσσα στην οποία γίνονται. Το Τμήμα μας, την προσπάθειά του να προσελκύσει ξένους φοιτητές, έχει καθιερώσει τα Διεθνή Μεταπτυχιακά Προγράμματα όπου μεγάλο μέρος της διδασκαλίας γίνεται στα αγγλικά. Προσκαλεί επίσης διακεκριμένους ξένους καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν στα προγράμματα αυτά. Το περασμένο έτος η προκήρυξη των προγραμμάτων δημοσιοποιήθηκε σε περισσότερα από 800 Πανεπιστήμια χωρών της Βαλκανικής, της Μεσογείου, της Αν. Ευρώπης, της Ασίας κ.λ.π..

Στην προκήρυξη αυτή υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Ήδη το Τμήμα μας έχει επιλέξει μεταξύ των ενδιαφερθέντων, πτυχιούχους με εξαιρετικές σπουδές από την Αλβανία, την Βουλγαρία, το Μπαγκλαντές και τις Μαλδίβες! Θα είχε την δυνατότητα να απορροφήσει κι άλλους αν υπήρχαν υποτροφίες ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα υποτροφίες (αν και το Υπουργείο Εξωτερικών έχει υποσχεθεί κάτι τέτοιο). Είναι όμως σχήμα οξύμωρο ότι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ενώ προσφέρει υποτροφίες σε αλλοδαπούς δεν τους καλύπτει τα δίδακτρα για σπουδές στην Ελλάδα(!) έστω και αν τα δίδακτρα αυτά είναι (όπως στην περίπτωση του Τμήματός μας) μόνο 500 χιλ. δρχ. το χρόνο, ποσό κατά πολύ μικρότερο και από αυτά που απαιτούνται για να σπουδάσει κανείς σε ΙΕΚ. Τα δίδακτρα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την βελτίωση των προγραμμάτων αυτών (εξοπλισμός σε υπολογιστές, αμοιβή μεταπτυχιακών φοιτητών για διόρθωση ασκήσεων, πρόσκληση ξένων καθηγητών κ.λ.π.).

Για όσους, εξάλλου, ανησυχούν για καταστρατήγηση της δωρεάν παιδείας με την επιβολή διδάκτρων του ύψους που προανέφερα, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής.

Η Πολιτεία, το 1995, φρόντισε οι φοιτητές των μεταπτυχιακών σπουδών στα οποία προβλέπονται δίδακτρα, να έχουν την δυνατότητα δανείου από τις Τράπεζες το ύψος του οποίου καλύπτει όχι μόνο τα δίδακτρα αλλά και τα έξοδα σπουδών. Το δάνειο αυτό επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επί πέντε χρόνια (όσο δηλαδή διαρκούν οι σπουδές αλλά και η στρατιωτική θητεία) το επιτόκιο καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Στην συνέχεια το δάνειο εξοφλείται από το φοιτητή με επιτόκιο περίπου 8%. (Ο φοιτητής δηλαδή πληρώνει μετά από πέντε χρόνια περίπου 9 χιλ. δρχ. το μήνα). Αυτό πιστεύω είναι πολύ δικαιότερο αφού και ο ίδιος ο φοιτητής με τις μεταπτυχιακές σπουδές κάνει μία επένδυση αλλά και κανείς δεν αποκλείεται από μεταπτυχιακές σπουδές λόγω έλλειψης πόρων.

 

Ι. Πανάρετος

Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών

και πρώην Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ