NOT the Majority Opinion

~~~ Η «ελληνική πραγματικότητα» υπάρχει μόνο στο μυαλό εκείνων που δεν μπόρεσαν (ή δεν ήθελαν;) ποτέ να ξεφύγουν από αυτήν ~~~

 

 

Saturday, November 26, 2005

Governor vetoes textbook adoption reform

 

Η “μοναδικότητα» του σχολικού βιβλίου είναι, κατά την γνώμη μου, μια από τις πολλές αδυναμίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι υποστηρικτές του παρόντος συστήματος ισχυρίζονται ότι η ομοιομορφία που το σύστημα παρέχει συνεισφέρει στην κοινωνική δικαιοσύνη. Διαφωνώ με την άποψη αυτή και νομίζω ότι είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν διευρυνθεί.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στην Καλιφόρνια, ο συντηρητικός κυβερνήτης Schwarzenegger έβαλε βέτο σε πρόταση νόμου να διευρυνθεί η επιλογή των σχολικών βιβλίων και πέραν της εγκεκριμένης λίστας. Αν η πρόταση γινόταν δεκτή θα έδινε την δυνατότητα στα σχολεία νε επιλέγουν βιβλία και εκτός των ήδη εγκεκριμένων με την προυπόθεση ότι το συμβούλιο εκπαίδευσης (board of education) της πολιτείας θα συμφωνούσε ότι το βιβλίο πληρούσε τα απαιτούμενα standards. Μεταξύ των υποστηρικτών της απόφασης του κυβερνήτη ήταν και οι εκδότες. (Στην τόσο μεγάλη Αμερική υπάρχουν 4 μεγάλοι εκδότες σχολικών βιβλίων που έχουν ετήσιο τζίρο από την δουλειά αυτή $4.3 δις!).

Τουλάχιστον 21 πολιτείες, περιλαμβανομέων των «μεγάλων» και δυνατών» Καλιφόρνια, Τέξας και Φλόριντα έχουν επιτροπές που εγκρίνουν τα σχολικά βιβλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δημόσια σχολεία.

Οσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες για την Καλιφόρνια μπορούν να δούν την σχετική σελίδα της τοπικής ένωσης σχολείων. (http://www.csba.org/csn/oct04/csnStoryTemplate.cfm?id=138)

 

. . . επιστροφή στο Blog!