NOT the Majority Opinion

~~~ Η «ελληνική πραγματικότητα» υπάρχει μόνο στο μυαλό εκείνων που δεν μπόρεσαν (ή δεν ήθελαν;) ποτέ να ξεφύγουν από αυτήν ~~~

 

 

Sunday, December 04, 2005

Wimax Internet

 

Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να γίνεται συζήτηση στην χώρα μας για διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής στο θέμα ευρείας χρησιμοποίησης του ασύρματου ίντερνετ. Από τα πολλά πειράματα διεθνώς στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κυρίως δύο.

Το πρώτο είναι της ΦΥΡΟΜ (http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/click_online/4427960.stm - που θα είναι η πρώτη χώρα με πλήρη κάλυψη του εδάφους της με ασύρματο ίντερνετ).

Το δεύτερο αναφέρεται στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ (της πρώτης –και ίσως τελευταίας- προσπάθειας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ένα τέτοιο εγχείρημα). (http://wifinetnews.com/archives/004105.html, http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/4491506.stm). Το θέμα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο από τεχνολογικής πλευράς, αλλά και από άποψη κοινωνικής δικαιοσύνης (πρόσβαση σε όλους), και λειτουργίας της οικονομίας. Η αναφορά στην χώρα μας γίνεται γιατί η ενδεχόμενη υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής αποτελεί μοναδική ευκαιρία να δοθούν σημαντικές δυνατότητες στα παιδιά (και γενικότερα στους κατοίκους), των μικρών νησιών αλλά και των απομονωμένων περιοχών. Η μορφολογία του ελληνικού εδάφους της Ελλάδας προσφέρεται ιδιαίτερα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτό θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να συνδυαστεί με το πρόγραμμα one laptop for every child του MIT.

 

. . . επιστροφή στο Blog!